Як зварити не просто кашу, а справжнє «обьєдєнєніє» – розказує неповторна Лубенець Любов Олександрівна, що мешкає в селі Іскра Комарської СТГ та досконало володіє стародавнім рецептом затірки з пшінки.
Для приготування затірки вам знадобляться:
Домашні яйця – 5 шт.
Кип’ячене домашнє молоко без вершків
Пшоно – 1 ст.
Сіль – 0,5 ч. л.
Борошно.
Пшоно висипаємо у велику алюмінієву миску, солимо. Окремо у півлітровій баночці збиваємо яйця (обов’язково домашні!), поки суміш не перестане тягтися, додаємо кип’ячене молоко (домашнє, без вершків!). Вливаємо у миску дві ложки яєчної суміші, починаємо качати пшінку (обережно, одними пальцями!), додаємо трохи борошна, продовжуємо качати. Весь процес займає близько двох годин – поки не закінчиться суміш у баночці. Готову пшінку треба просушити, розстеливши біля гарячої печі.
Вариться пшінка (1 стакан) у трьох стаканах м’ясного бульйону на маленькому вогні. Смакується всією родиною. А краще – селом!